Jij wilt een tens bij je bevalling. Dit is waarom

In deze blog zullen we de voordelen van het gebruik van een tens apparaat tijdens de bevalling bespreken en waarom het een waardevolle toevoeging kan zijn aan je bevallingsplan.

Wat is een tens apparaat?

Een TENS-apparaat (Transcutane Elektrische Neurostimulatie) is een draagbaar elektronisch apparaat dat kleine elektrische impulsen afgeeft via elektroden die op de huid worden geplaatst. Deze impulsen stimuleren de zenuwen en kunnen helpen om pijn te verminderen.

 

5 redenen waarom je een tens zou willen bij de bevalling

  1. Niet-invasieve pijnverlichting: Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een tens is dat het een niet-invasieve vorm van pijnverlichting biedt. Dit betekent dat er geen medicatie of verdoving nodig is. Het tens maakt gebruik van de natuurlijke mechanismen van je lichaam om pijn te verminderen, wat vooral belangrijk kan zijn voor vrouwen die een bevalling zonder medicatie willen ervaren.

  2. Gecontroleerde pijnverlichting: Met een tens heb je de volledige controle over de intensiteit van de elektrische impulsen die je ontvangt. Je kunt de instellingen aanpassen aan jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Dit stelt je in staat om de pijnverlichting aan te passen naarmate de bevalling vordert en je behoeften veranderen. Het geeft je de vrijheid om te experimenteren en te ontdekken wat het beste voor je werkt.

  3. Verhoogt de natuurlijke pijnstilling: Het gebruik van een tens tijdens de bevalling kan helpen om de natuurlijke pijnstillende mechanismen van je lichaam te stimuleren. De elektrische impulsen activeren de zenuwen in je huid en spieren, waardoor de afgifte van endorfines wordt gestimuleerd. Endorfines zijn de natuurlijke pijnstillers van het lichaam en kunnen je een gevoel van welzijn en ontspanning geven, wat de pijn van de bevalling kan verminderen.

  4. Draagbaarheid en gemak: Een tens is compact, draagbaar en gemakkelijk te gebruiken. Je kunt het apparaat eenvoudig op je kleding bevestigen en de instellingen aanpassen met behulp van de bedieningsknoppen. Dit geeft je de vrijheid om rond te lopen, van positie te veranderen en je comfortabel te bewegen tijdens de bevalling. Het kan ook helpen om afleiding te bieden en je aandacht te verplaatsen van de pijn naar de sensaties die het apparaat veroorzaakt.

  5. Geen bijwerkingen voor moeder en baby: In tegenstelling tot medicatie of verdoving, heeft het gebruik van een tens geen bekende bijwerkingen voor moeder en baby. Het is veilig, niet-invasief en veroorzaakt geen schade of negatieve effecten. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor vrouwen die op zoek zijn naar een natuurlijke bevalling zonder medicatie.

 

Conclusie

 

Het gebruik van een tens tijdens de bevalling kan een waardevolle toevoeging zijn aan je bevallingsplan. Het biedt niet-invasieve pijnverlichting, geeft je controle over je eigen comfort, stimuleert de natuurlijke pijnstillende mechanismen van je lichaam en is veilig voor zowel moeder als baby. Overweeg om een tens te gebruiken als onderdeel van je persoonlijke benadering van de bevalling en bespreek het met je verloskundige om te zien of het geschikt is voor jouw situatie. Onthoud dat elke bevalling uniek is, en het belangrijkste is dat je een geboorte-ervaring hebt die bij jou past en waarbij je je comfortabel en ondersteund voelt!

Lees onze andere blogs