10 veelgestelde vragen over TENS

Hierna weet jij of een bevallings TENS apparaat wat voor jou is!

 1. Wat is een bevallings TENS-apparaat?
  Een bevallings TENS-apparaat is een apparaat dat elektrische impulsen afgeeft aan de spieren tijdens de bevalling om pijn te verminderen.

 2. Hoe werkt een bevallings TENS-apparaat?
  Het apparaat geeft elektrische impulsen af aan de spieren via elektroden die op de huid zijn geplaatst. Deze impulsen stimuleren de zenuwen en verminderen zo de pijn tijdens de bevalling. Hij werkt op 2 AA batterijen, waarbij er ook 2 reserve bij worden geleverd. 

 3. Is een bevallings TENS-apparaat veilig?
  Ja, een bevallings TENS-apparaat is veilig voor zowel moeder als baby. Het heeft geen bijwerkingen en kan worden gebruikt zonder medicatie. De enige reden wanneer je een TENS-apparaat niet mag gebruiken is bij hartritmestoornissen, epileptische aandoeningen of het gebruik van een pacemaker.

 4. Wanneer kan ik een bevallings TENS-apparaat gebruiken?
  Je kunt een bevallings TENS-apparaat gebruiken vanaf het begin van de bevalling tot aan de geboorte. Vaak is het prettig om het vanaf het vroege begin in te zetten om aan het gevoel te wennen, en eventueel als weeën-timer te gebruiken. 

 5. Hoe vaak kan ik een bevallings TENS-apparaat gebruiken?
  Je kunt een bevallings TENS-apparaat zo vaak gebruiken als je wilt tijdens de bevalling.

 6. Kan een bevallings TENS-apparaat om worden gehouden in een bevalbad?
  Nee, voor je in bad gaat moet je het TENS-apparaat afdoen. 

 7. Kan ik een bevallings TENS-apparaat huren in plaats van er een te kopen?
  Ja, je kunt een bevallings TENS-apparaat huren bij sommige verhuurbedrijven of zorginstellingen.

 8. Is een bevallings TENS-apparaat effectief?
  Ja, uit onderzoek is gebleken dat een bevallings TENS-apparaat effectief kan zijn bij het verminderen van pijn tijdens de bevalling.

 9. Zijn er nadelen aan het gebruik van een bevallings TENS-apparaat?
  Het gebruik van een bevallings TENS-apparaat kan een tintelend gevoel op de huid veroorzaken en sommige vrouwen vinden de elektroden oncomfortabel. Het kan ook minder effectief zijn bij zeer intense pijn.

 10. Heb ik speciale training nodig om een bevallings TENS-apparaat te gebruiken?
  Onze TENS-apparaten worden geleverd met een handleiding en instructies voor gebruik. Het is echter wel raadzaam om voorafgaand aan de bevalling de instructies goed door te nemen en eventueel een oefensessie (op de onderarm) te doen.